News Archive 2013


  • Nove povezave z Indijo

    Indija je ena izmed najhitreje rastočih velikih gospodarstev in z okoliškimi državami, kot sta npr. Bangladeš in Šri Lanka, postaja vse pomembnejša izvozno – uvozna država. Po nekaterih  napovedih naj bi v nekaj letih Indija celo dosegla Kitajsko, ki je trenutno na samem vrhu najhitreje rastočih gospodarstev.

    Pomembno vlogo pri razvoju teh držav imajo dobre tranzitne povezave. Luka Colombo na Šri Lanki je ena izmed največjih tranzitnih luk na tem območju, hkrati pa tudi ena izmed najpomembnejših, saj se v Colombo stekajo blagovni tokovi iz okoliških luk iz Indije, Bangladeša in Pakistana.

    Svojo pretočnost blaga izboljšujejo tudi z razvojem cestnega transporta, ki povezuje večja mesta z lukami. Iz Mumbai-ja, New Delhi-ja, Bangalore-ja, Chennai-ja v Indiji, iz Kolkate in Chittagong-a v Bangladešu in iz Karachi-ja v Pakistanu tako izvajajo dnevne odpreme blaga, ki nadaljujejo svojo pot proti luki v Colombu na Šri Lanki od tu pa naprej proti slovenski luki Koper.

    Omenjene povezave in poti pomembno pripomorejo k zmanjševanju tranzitnega časa, posledično pa se zmanjšujejo tudi tranzitni stroški.